Limbajul de “mess” distruge ortografia copiilor!!!!!

In zilele noastre, aproape ca nu exista test de evaluare, eseu, portofoliu, compunere, care sa nu contina macar o greseala de domeniul “mess-ului”. Prescurtarile, lipsa cratimelor, dar mai ales “sh”, “tz”, “k” sunt mereu prezente.


Nu stiu cum sa abordez problema si ce ar fi de facut. O sa avem generatii care vor scrie propozitii de genul “m t chf shjr”. Ar trebui incepute ceva campanii care sa promoveze cultura in tara aceasta, pentru ca ne ducem de rapa.
Ce parere aveti? Vi se pare normal? Ar trebui sa privim fenomenul ca pe o evolutie a limbajului? Un limbaj ce in curand se va aplica normelor limbii scrise si vorbite?

Astept parerile voastre ca sa vedem ce masuri ar trebui luate pentru a impiedica limbajul de “mess” sa patrunda in viata cotidiana.

Posted on November 11, 2011, in Others. Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. Eu unul scriu corect pe Messenger dar am multi care scriu incorect si prescurtat.Nu cred ca noi cativa oameni putem schimba limbajul de pe Messenger dar totusi depinde de noi ce alegem sa face eu asa cred

  2. Asa este, ai drepate, depinde de fiecare ce face, dar cred ca noi, cei putini care nu scriu prescurtat am putea intr-o mica masura sa-i convigem si pe ceilalti sa nu mai foloseasca limbajul de “mess”.

  3. Pentru mine e clar un lucru: invatamantul este in cadere libera. Poate ati vazut filmul “Idiocracy”, unul destul de slabut dar care sugereaza tendinta catre cretinism a generatiilor pe care omenirea ar trebui sa se bazeze. Acest “limbaj de Mess” scoate in evidenta carente grave de educatie, pare ca ceea ce s-a invatat in scoala generala la gramatica a fost doar o pierdere de timp (pentru majoritatea). Au fost semnalate nenumarate cazuri cand elevii, obisnuiti cu acest “limbaj” au confundat teza la limba romana cu mesajele scrise pe mess. Sunt domenii unde, din anumite ratiuni, se permit prescurtari sau abrevieri dar acolo este vorba de necesitatea transmiterii cat mai rapid posibil de mesaje de urgenta (fax, telex, echipamente GMDSS, etc). Unde este invatamantul burghez de altadata sau macar cel de dinainte de 89!? Multi se lauda ca sunt studenti dar pregatirea lor este cel mult mediocra. Adevaratii studenti sunt aceia care trec de examenul de admitere in regim de concurenta (ca pe vremuri) si pentru care, in mod normal, statul suporta cheltuielile de scolarizare. Pentru ceilalti exista varianta business (facultatile particulare), cheltuielile sunt suportate de taticu si pe care eu ii consider “cursanti” cu aspiratii la diploma universitara. Ceea ce este mai grav, faptul ca la un momendat, cei care vor preda (profesorii) vor fi din actualele generatii. Ca profesor, nu este de ajuns doar sa cunosti materia respectiva, important este sa cunosti si pedagogie iar la baza transmiterii de cunostinte catre elevi sa ai o metoda de predare cat mai eficienta. Ma rog, discutia poate fi una foarte lunga… Sper ca nu se va adeveri (pana la urma) sumbra previziune din filmul mentionat mai sus si ca invatamantul isi va reveni iar urmasii nostri vor evita o lume numita “Idiocracy”!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: