Red Dead Redemption

Dezvoltator: Rockstar San Diego;
Editor: Rockstar Games;
Platforme: Xbox 360, PlayStation 3;
Data de lansare: 21 mai 2010;
Site oficial: www.rockstargames.com/reddeadredemption


Review

OUTLAWS TO THE END.
Încă de la început Red Dead Redemption are un aer aparte. Într-un tren îndreptat undeva spre faimosul Vest Sălbatic, facem cunoștință cu John Marston. Deloc diferit față de aproape orice alt protagonist din jocurile celor de la Rockstar, Domnul Marston este la rândul său un necunoscut în locul unde este plasat, gata să facă orice pentru oricine numai ca să își atingă țelul.

Trimis de către agenți ai guvernului federal împotriva voinței sale pe urmele unui neleguit, eroul nostru va cunoaște o mulțime de personaje ce îl vor ajuta șă își îndeplinească misiunea fie în moduri directe sau indirecte. Aveam deci, o nouă poveste expusă în stilul cu care Rockstar deja ne-au obișnuit prin jocurile excelente pe care le-au oferit de-a lungul timpului.

Povestea. 
Povestea din Red Dead Redemption este frumos atașată unui fundal ceva mai inedit pentru un joc. Vechiul Vest Sălbatic este aflat într-o perioadă de tranziție spre o lume modernă, iar nelegiuiții sunt înlocuiți încet dar sigur cu oameni ai legii – lucru care nu reprezintă neapărat o schimbare în bine. Cei cu ceva mai multe cunoștințe despre istoria sau trecutul vestului sălbatic se vor delecta cu siguranță jucând acest titlu. John Marston, este readus în atenția jucătorului la mai bine de 10 ani după evenimentele primului joc. El duce o viata liniștită de familie, conduce o ferma, este un cowboy respectabil, ba mai mult are și un fiu.

Ce poate merge rau? Banalul nostru John este tras pe sfoara de… guvern. Mai exact agenți ai guvernului ii răpesc familia și îl pun sa aleagă. Ori iți lichidezi foștii camarazi, ori iți omorâm familia. John cel generic se vede în fata unei situații fără ieșire. Alegerile lui sunt destul de limitate, având în vedere ca dacă dorește sa își mai vadă familia în viata, trebuie sa isi decimeze unul cate unul toți fostii membrii ai bandei din care a făcut odată parte. Red Dead Redemption are o poveste destul de bine alcătuită, are acel sentiment de western autentic, iar muzica adaugă densitate povestii. Pentru poveste o să-i dau un 9.5.

 Gameplay.
Jocul folosește o schița care a mers foarte bine pentru seria GTA. Libertate deplina într-un mediu în care poți sa interacționezi cu mai toate personajele în mod direct. Rockstar a plătit un regizor pentru a realiza un film de 30 de minute cu ajutorul jocului, numai pentru ca acesta sa fie difuzat, în prime time, pe Fox News, toate acestea pentru a evidenția cam ce pot sa facă motorul grafic si un gameplay bine pus la punct. Red Dead te lasă sa faci cam tot ceea ce te taie capul, totul fiind condimentat cu diverse mini game-uri, unele chiar distractive, altele de-a dreptul stresante. Abordarea este destul de simpla în principiu, dacă vrei sa faci ceva ești liber sa încerci, doar sa nu superi locuitorii unui oraș. Mecanica jocului permite cam peste tot o libertate destul de mare de exprimare, fie cu armele din dotare, fie cu diferite elemente ajutătoare, cum ar fi un tun sau o mitraliera cu 3 sau 6 țevi. Atenție, jocul deține și un sistem de moralitate, spre deosebire de precedentele jocuri Rockstar.

Astfel dacă ești un Ion rau și începi sa ciopârțești diverse NPC-uri, sa fi sigur ca se vor ivi diverși care iți vor gatul decorat cu un lanț sau vor fugi pur și simplu de tine, element destul de stresant, mai ales ca uneori arma ți se poate descarca “accidental”  într-un cowboy stresant. Un element de joc foarte folositor este “The Dead Eye”, un sistem similar cu cel din Max Payne sau Call of Juarez, care permite marcarea pentru transformarea în stropitoare a inamicilor. Un sistem destul de folositor, mai ales când ești fata în fata cu multipli inamici, la care se adaugă o harta gigantica. Nu serios, harta este uriașa. Pentru a o explora de la un punct la altul, pe un cal, ai nevoie de cel puțin o ora jumătate.În Red Dead Redemption nu avem vehicule, chiar dacă jocul este plasat chiar în perioada când acestea încep să își facă apariția. Avem în schimb cai, al căror control este destul de reușit. Pentru a călări însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât ar părea: ca să menținem sau ca să creștem viteza calului/trăsurii trebuie să tot dăm cu biciul (în cazul vehiculelor cu doi sau mai mulți cai), nu prea tare însă, ca putem fi trântiți la pământ. Iar dacă tot ceea ce am lăudat mai sus în materie de gameplay nu este îndeajuns sa va stârnească interesul pentru acest joc, va anunț ca în momentul în care achiziționați acest titlu, primiți doua jocuri în unu. Al doilea joc pe care îl primiți este modul de multiplayer.Deathmatch, team deathmatch și clasicele moduri online sunt prezente, toate începând cu un Stand off în stil Western. Pe lângă asta, poți juca cooperativ cu amicii, in toata imensitatea hărții de single player și sa faci cam tot ceea ce iți trazneste prin minte. Totuși câteva probleme de grafica și anumite exploit-uri de gameplay, fac ca jocul online sa fie insuportabil uneori. La gameplay Red Dead primește tot un 9.5.

Grafica și Sunet.
Grafic vorbind nu ai ce sa reproșezi acestui joc. Pur și simplu nu poți, Este randat atent, texturile sunt bine aplicate, motorul fizic funcționează fără sa facă ca acestea sa arate ciudat uneori, iar tot ceea ce înseamnă Level Design este o capodopera. Urlă pur și simplu a vest sălbatic. Totuși sunt și probleme. La un joc de o asemenea mărime, mai mult ca sigur ca exista si erori de programare, pe care Rockstar de la apariție le îndreaptă încetul cu încetul prin diverse update-uri și patch-uri.

Totuși trecând peste aceste aspecte, jocul arata extraordinar. De la personaje la nivel nu poți decât sa te minunezi la valoarea productionala si nivelul de munca depus pentru acest titlu, Engine-urile RAGE si Euphoria fiind folosite la adevărata lor valoare.Jocul prezintă un sunet excepțional.Rockstar au ales sa folosească pentru vocea fiecarui NPC cate un actor vocal, asta explicând într-un fel bugetul de peste 100 de milioane de dolari, pe care Red Dead Redemption l-a avut. Aproape nimic nu a fost lasat la voia intamplarii cand vine vorba de sunet. Acesta pornește atunci când trebuie, iar vocile NPC-urilor si sunetul sunt sincronizate la milisecunda. Asta ca sa nu menționez ca muzica în joc te obliga sa pui pe loc repaus realitatea și sa te cufunzi în lumea western, pe care jocul vrea sa o impună. La grafică jocul primește un 9.5 și la sunet un 10.

Red Dead Redeption nu este un joc bun, este un joc fenomen. Caștigand peste 160 de premii, printre care și jocul anului 2010. Nu poți sa nu te minunezi la ceea ce au creat Rockstar cu acest titlu. Un joc care iți permite o libertate rar întâlnită, istoric corect, cu o fizică bună, aproape funcțional din punct de vedere al programării și cu un feeling excelent în timpul gameplay-ului. Merită fiecare moment de gameplay.

Nota: 9.6

  • Poveste: 9.5
  • Gameplay: 9.5
  • Grafica: 9.5
  • Sunet: 10

Rockstar Games Red Dead Redemption Gameplay Series: Life In The West part I

  Rockstar Games Red Dead Redemption Gameplay Series: Life In The West part II

Posted on November 11, 2011, in Games and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. ale7fracadadisck

    Gj for this !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: