Aparare impotriva razelor cosmice

Folosind modelarea pe computer, bazata pe datele oferite de sondele Voyager, oamenii de stiinta de la NASA au aratat cum campul magnetic al Soarelui devine spumos, fiind format din , la marginea sistemului nostru solar, o adevarata linie de aparare impotriva razelor cosmice.

Noul model de prelucrare a datelor pe computer, creat de specialistii americani, conduce la concluzia ca aceste bule magnetice au dimensiuni de aproximativ 100 de milioane de kilometri, precizeaza .

Ele sunt create atunci cand liniile campului magnetic se reorganizeaza.

Noul model, publicat in editia din 9 iunie 2011 din Astrophysical Journal, sugereaza ca liniile de camp sunt structuri de sine statatoare, nefiind in interactiune cu campul magnetic solar.

Soarele dispune de un camp magnetic, avand liniile de camp extinse spre exteriorul sistemului solar, de catre vantul solar.

Cele doua module Voyager sunt aflate la distante de peste 15 miliarde de km de Terra, in regiunea heliosheath, in care vantul solar si campul magnetic sunt afectate, de materia expulzata de alte stele aflate in galaxia Calea Lactee.

Datele furnizate din zona arata cum campul magnetic sectorial se descompune “intr-o mare de bule magnetice” fenomen numit reconectare magnetica, se precizeaza pe site-ul .

Regiunea de bule magnetice este purtata de vantul solar de la nord la sud, in zonele heliopauza si heliosheath. Aceasta descoperire a determinat o revizuire completa a ceea ce se stia pana acum, referitor la regiunea heliosheath, ca avand un aspect neted, notiunea fiind inlocuita cu ideea unui strat de bule, avand un exterior spumos.

La video-conferinta de presa de vineri, astronomul Merav Opher, de la Universitatea Boston, a declarat ca acest “camp magnetic al Soarelui se extinde pana la marginea sistemului solar”.

Opher a mai explicat si faptul ca “pentru ca Soarele se invarte, campul magnetic devine rasucit si incretit, un fel de pliuri, falduri, iar departe de Soare, faldurile se orienteza in sus”. Reconectarea magnetica este un proces energetic care sta la baza exploziile solare, astfel faldurile aglomerate se reorganizeaza, in bule magnetice.

Fizicianul Jim Drake, de la Universitatea din Maryland, a declarat ca “mintea noastra incearca sa inteleaga implicatiile acestor rezultate”.

“Niciodata nu ne-am asteptat sa gasim o astfel de spuma la marginea sistemului solar”, se precizeaza pe site-ul .

Teoriile datand din 1950 prezic un scenariu foarte diferit: campul magnetic indepartat de Soare ar fi trebuit sa fie curbat in jurul unor arce, care in cele din urma sa se plieze inapoi, si sa reintre in Soare. Bulele de reale, recent descoperite, par a fi de sine statatoare si deconectate de la campul magnetic solar mai larg.

“Bule magnetice par sa fie prima noastra linie de aparare impotriva razelor cosmice”, a mai sublinia Opher, in cadrul video conferintei de vineri.

Dovezile obtinute de sondele Voyager s-au bazat pe masuratori energetice si de debit, referitor la caracteristicile campului magnetic din zona.

Intelegerea structurii campului magnetic al Soarelui va permite oamenilor de stiinta sa explice modul in care razele cosmice intra in sistemul nostru solar, identificand si contributiile referitoare la interactiunea in care o stea interactioneaza cu restul galaxiei.

Posted on November 12, 2011, in News, Tech and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: