Cine ne vede pe Facebook?

Crede-ti ca doar prietenii va vad profilul pe Faceboook.Uite ca va inselati.Sociologii, grupurile de reflecţie sau cercetătorii de piaţă au de ceva vreme o nouă unealtă în munca lor de analiză, indiferent de domeniu: reţeaua socială virtuală Facebook, notează Time. Este foarte posibil ca un cercetător să îţi studieze chiar acum profilul public, postările şi fotografiile pentru studiul pe care are nevoie să îl realizeze.

O analiză care îi priveşte pe simpatizanţii extremei-drepte a fost realizată recent, în Marea Britanie, de think-tank-ul Demos, la puţin timp după masacrul de la Oslo, în care Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane. După atacul din vară, sociologii au dorit să afle mai multe informaţii despre colegii de ideologie ai extremistului Breivik. Soluţia? Au căutat pe Facebook.

“Ne-am dat seama că nu era foarte dificil să dăm de ei”, spune James Bartlett, autorul studiului publicat de Demos, potrivit Time. Echipa lui Bartlett a găsit jumătate de milion de simpatizanţi ai extremei-drepte pe Facebook şi le-a trimis tuturor un chestionar privind nivelul de educaţie, atitudinea privind violenţa sau optimismul privind viitorul.

Fără să părăsească biroul, cu ajutorul Facebook, echipa Demos a analizat nu mai puţin de 10.000 de simpatizanţi ai extremei-drepte, susţinători ai 14 partide din 11 ţări europene. “E un nou fel de a face cercetare”, admite Bartlett.

Numărul de studii realizate în acest fel, mulţumită celor 800 de milioane de utilizatori activi ai reţelei, a crescut spectaculos. Ele au şi un avantaj. Bartlett explică pentru Time că un simpatizant al extremei-drepte este mult mai uşor de abordat online decât pe stradă.

Unii spun că Facebook oferă o cale de identificare a problemelor de sănătate. Spre exemplu, un studiu al Universităţii din Wisconsin spune că studenţii care discută pe Facebook despre beţiile la care au luat parte sunt mult mai predispuşi la viitoare probleme reale de alcoolism, decât cei care nu abordează subiectul.

Chiar Facebook foloseşte propria bază de date, aşa cum era de aşteptat, pentru a realiza statistici. Printre altele, până acum a realizat un studiu pe tema prezenţei la vot la alegerile din 2010 şi un index al fericirii.

Cât de corectă este această metodă de analiză? Cercetătorii au un cadru foarte clar pe care îl folosesc pentru a colecta datele off-line, când vine vorba despre internet însă, lucrurile se pot schimba.

Neil Selwyn, sociolog la London Knowledge Lab, admite pentru Time că utilizatorii de Facebook nu se gândesc că ar putea deveni fără să ştie obiect de studiu. “Din punctul lor de vedere, ce se întâmplă pe Facebook este doar între ei şi prietenii lor”, spune sociologul.

Posted on November 16, 2011, in News and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Ba ce sa facem, mai bine nu se inventa internetu…:)) :)) .. glumeam =))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: