Adevarul despre Omul de Neanderthal

Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept şi a devenit victima propriei capacităţi de adaptare la situaţiile dificile, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Arizona State University (SUA).Savanţii au considerat mult timp că superioritatea capacităţii cerebrale a omului modern a fost factorul care a cauzat dispariţia omului de Neanderthal.

Însă, potrivit unui studiu recent, adevăratul motiv care a condus la dispariţia omului de Neanderthal a fost faptul că aceştia erau prea deştepţi pentru propriul lor bine, informează Daily Mail.Cercetătorii americani susţin că oamenii de Neanderthal nu au dispărut din cauza superiorităţii intelectuale a oamenilor moderni, întrucât erau la fel de sofisticaţi ca aceştia.

Inteligenţa şi “şarmul” lor i-au făcut să fie consideraţi drept buni parteneri de împerechere pentru oamenii moderni, care, datorită faptului că erau mai numeroşi, au devenit în scurt timp majoritari.

Cercetătorii de la Arizona State University au enunţat această teorie, după ce au simulat viaţa oamenilor din Europa şi Asia din timpul ultimei ere glaciare, cu ajutorul unui program pe computer.

Omul de Neanderthal şi omul modern au trăit în aceleaşi zone timp de mii de ani în acea epocă, înainte ca oamenii de Neanderthal să dispară definitiv, în urmă cu 30.000 de ani.

Autorii studiului sugerează că, pe măsură ce cele două subspecii au călătorit împreună în căutarea resurselor de hrană, oamenii de Neanderthal au fost absorbiţi, treptat, de oamenii moderni, care erau mult mai numeroşi, până când au încetat să mai formeze o populaţie distinctă.

Faptul că s-au împerecheat a condus la dispariţia propriei lor specii, a explicat profesorul Julien Riel-Salvatore de la University of Colorado . “În multe privinţe, ei au fost pur şi simplu victimele propriului lor succes”, a adăugat savantul american.

Profesorul Michael Barton de la Arizona State University, coordonatorul studiului, a precizat: “Am construit designul teoretic şi metodologic al mediului care a încorporat elemente de feedback cu ajutorul a trei sisteme evoluţioniste: biologic, cultural şi de mediu. Unul dintre rezultatele interesante ale acestui studiu, care a analizat modificările culturale şi cele induse de mediu în comportamentul locuitorilor, ne-a arătat faptul că omul de Neanderthal nu a putut să dispară pentru că ar fi fost mai puţin adaptat decât ceilalţi hominizi care trăiau în timpul ultimei glaciaţiuni, ci deoarece erau la fel de sofisticaţi comportamental ca oamenii moderni”.

Noul studiu, publicat în revista ştiinţifică Human Ecology, se potriveşte foarte bine cu rezultatele unor cercetări recente, în urma cărora oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că, prin acele încrucişări, aproximativ 4% din genomul omului modern este moştenit de la cel al omului de Neanderthal.

Posted on November 18, 2011, in News and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: