Material extraterestru?

Robotul avansat, venit din viitor, personaj negativ celebru al filmului Terminator 2, nu mai tine de domeniul SF. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii de Stat Arizona din SUA a reusit, in premiera, crearea “materiei” inteligente cu reflexe metalice care se poate regenera si isi pastreaza memoria formei initiale.

Materialul-minune nu doar ca nu va suferi fisuri sau rupturi in structura proprie, dar se pare ca are si proprietatea de a se “autovindeca”, in caul unei leziuni sau agresiuni, fiind practic indestructibil.

Capacitatea sa unica, denumita “structura autonoma adaptiva” de catre creatorii sai, permite noului material sa copieze abilitatea naturala a sistemelor biologice, precum pielea sau osul, de a simti portiunea afectata, de a initia procesul de vindecare si, in final, de a se regenera cu succes.

Noul material, inventat de cercetatorul Henry Sodano, este alcatuit din polimeri cu “memoria formei”, substante de ultima generatie, echipate cu o retea de fibre optice cu functie dubla: de senzor detector de distrugeri si sistem termic transmitator de stimuli capabili sa produca un raspuns care initiaza procesul de vindecare, similar sistemelor biologice mentionate anterior.

Un laser in infrarosu transmite lumina prin sistemul de fibre optice stimuland mecanismele de vindecare. Materialul este capabil sa isi creasca duritatea initiala de 11 ori. Armata americana si serviciile secrete s-au declarat incantate de noua descoperire, precum si de posibilitatile nelimitate de folosire in cele mai diverse domenii de activitate umana ale “materiei inteligente”.

Posted on November 19, 2011, in Tech and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: