Nu te-ai decis cum sa te inmormanteze,uitate aici!

Lumea antica este plina de obiceiuri funerare care par ciudate acum – de la mumificarea caracteristica egiptenilor pana la vasele transformate in crematorii ale vikingilor.

Dar constrangerile din prezent legate de spatiu si ingrijorarile privitoare la mediul inconjurator au determinat o preocupare intensa pentru gasirea unor noi alternative la clasica inmormantare, care sunt si ele ciudate. Spre exemplu, una dintre acestea consta intr-un proces care foloseste caldura, presiunea si anumite chimicale pentru a lichefia un corp fara viata doar in cateva ore, lasand in urma ramasite sterile.

Conform LiveScience, iata cateva dintre cele mai noi alternative la ingropare (nu toate prietenoase cu mediul insa).

1. Resomatia

In Statele Unite ale Americii spre exemplu exista deocamdata un singur loc in care trupurile pot fi supuse unui astfel de proces (in Florida), ca alternativa la incinerarea traditionala pentru ei. Resomatia sau “bio-incinerarea” foloseste apa fiarta si hidroxid de potasiu pentru a lichefia un corp, lasand doar oasele in urma. Ele sunt apoi transformate intr-o pulbere care este returnata familiei.

Aceasta alternativa face mai putin rau mediului inconjurator, comparativ cu incinerarea, pentru care este nevoie de un foc cu temperaturi intre 871 si 982 de grade Celsius si care elibereaza dioxid de carbon, precum si urme din alte chimicale cum ar fi mercur (de la unele plombe dentare).

Resomatia cere insa apa incinsa la doar 176 de grade Celsius si un interval de timp aproape egal cu incinerarea. In plus, plombele si alte implanturi medicale pot fi indepartate din oase inainte ca tesuturile lichefiate si sterilizate sa fie aruncate la canalizare.

Din ce in ce mai multe familii din Florida opteaza pentru aceasta modalitate funerara, costul ei pornind de la 650 de dolari (incinerarea porneste de la 550 de dolari).

 2. Recifele eterne

Pentru cei care prefera un mediu acvatic dupa moarte, in Georgia exista aceasta optiune, care consta in crearea din beton si ramasite umane (oasele ramase in urma incinerarii, sfaramate) a unei structuri artificiale ce imita reciful. Structura este apoi plasata in zone in care recifele naturale au nevoie de refacere, atragand pesti si alte organisme ce transforma ramasitele intr-un habitat acvatic.

3. Criogenarea

Cei care sunt dispusi sa se agate de viata pe care au avut-o si care au si destui bani in cont pot opta pentru criogenare. Acest proces, mai cunoscut, presupune inghetarea trupului si pastrarea lui in anumite conditii in speranta ca descoperiri medicale ulterioare vor ajuta la readucerea la viata a celui criogenat (cu memoria si personalitatea intacte).

Si, in ciuda numeroaselor bariere legate de aceasta procedura, una dintre ele fiind toxicitatea chimicalelor folosite in incercarea de a feri celulele de deteriorari, in SUA spre exemplu exista in prezent circa 200 de persoane criogenate.

Preturile difera in functie de proces, de companie si de modul in care se face plata, insa, pot ajunge pana la 200.000 de dolari pentru un corp. Cei care nu au atatia bani dar vor totusi sa aiba o sansa la o noua viata isi pot da acordul pentru criogenarea capului doar, in speranta ca acesta va putea fi atasat ulterior unui alt corp. Costul in aceasta situatie este de aproximativ 80.000 de dolari.

4. Prometia

Acest proces inventat de un biolog marin suedez, care protejeaza mediul, presupune scufundarea corpului in nitrogen lichid, ceea ce face ca acesta sa devina foarte casant. Intr-o camera speciala trupul este apoi zdruncinat prin vibratii pana se face pulbere. Un filtru separa ulterior plombele de amalgam (cele argintii, care contin mercur), daca exista, precum si alte implanturi medicale din metal, de asemenea, daca exista, iar ramasitele pudra sunt puse apoi intr-un loc special in care sa se “odihneasca”.

Pana acum niciun corp nu a fost supus unui astfel de proces, insa o companie care dezvolta acest serviciu a primit deja licenta pentru a-si incepe activitatea in Marea Britanie.

5. Funeraliile spatiale

O alta alternativa noua la inmormantare consta in aruncarea cenusii (ramase dupa incinerare) in spatiu, cu ajutorul unei rachete, dar costurile sunt de asemenea ridicate si variaza in functie de distanta la care vrei sa ajunga ramasitele (de fapt doar o cantitate mica din cenusa, intre 1 si 7 grame).

Cei care doresc ca cenusa sa ajunga pe Luna sau la distante mari in spatiu trebuie sa plateasca circa 10.000 de dolari, respectiv 12.500 de dolari. Daca insa “pretentiile” sunt doar pentru atmosfera, costul se ridica la aproximativ 3.000 de dolari.

6. Plastinarea

Asemanatoare cu mumificarea, plastinarea presupune conservarea corpului intr-o forma care poate fi cat de cat recognoscibila. Inventata de catre anatomistul Gunther von Hagens, plastinarea este folosita in scolile medicale si in laboratoarele de anatomie pentru a conserva organe in scopul instruirii viitorilor medici.

Insa von Hagens a mers mai departe cu aceasta procedura si a realizat o expozitie in care mai multe corpuri plastinate pot fi vazute in pozitii ce sugereaza activitati de zi cu zi. Potrivit Institutului Plastinarii, mii de oameni si-au dat acordul pentru ca trupurile lor sa fie tratate astfel, in scopuri educative in special.

Posted on November 22, 2011, in Others and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: