Ce e ala IQ?

Aproximativ 50% din populatia globala are o valoare medie a IQ-ului (ce variaza intre 90–110), in timp ce 13% din populatie intra in categoria intre 110 si 139. Doar 1,5-2% din locuitorii planetei ating scorul nivelului de geniu, arata cercetarile psihologului german William Stern.Inteligenta redusa este definita de scoruri intre 80 si 89. Cat despre scorurile sub 70, acestea desemneaza, in ordine descrescatoare, stupiditatea, idiotenia si imbecilitatea. Insa faptul ca ai un anumit nivel de inteligenta, nu joaca neaparat un rol semnificativ in viata ta, sustine Stern in teoriile sale.

Cu toate astea, IQ-ul ne influenteaza in deciziile pe care le luam si-n activitatile pe care le desfasuram zi de zi. Potrivit psihologului Elizabetch Meinz, “talentul nativ diferentiaza oamenii buni de cei foarte buni”, scriu cei de la New York Times. Iar IQ-ul poate suferi modificari in functie de evenimentele care au loc in vietile noastre, subliniaza cercetatorii americani. Acestia din urma spun ca in ceea ce-i priveste pe oamenii cu IQ mediu, pentru ei exista o singura solutie salvatoare: munca, munca si iar munca.

Cum ne influenteaza insa acest scor in viata de zi cu zi? Potrivit analistilor citati de Business Insider, intre 40 si 80% din IQ-ul unei persoane se datoreaza geneticii. Restul, poate fi suplinit ori din contra, diminuat, prin actiunile desfasurate, mai mult sau mai putin stimulatoare.

In ciuda efectelor inconjuratoare asupra coeficientului de inteligenta, mostenirea genetica joaca un rol important in stabilirea unui IQ ridicat, spun cercetatorii din Statele Unite. Acestia sustin la unison ca, in ciuda zicalelor, cu cat o persoana are un IQ mai mare, cu atat sunt mai sociabile.

Cert este ca IQ-ul este asociat cu educatia, profesia/meseria, succesul economic si cel social, iar in unele cazuri, cu esecul. Este greu de explicat cu exactitate ce masoara testele de IQ, atat de populare in randul sociologilor si psihologilor din intreaga lume. Desi e greu de cuantificat cum definesc aceste teste “inteligenta”, in cazul punctajelor mari se pot observa oameni care au beneficiat de educatie aleasa, cu venituri ridicate si abilitati comunicationale.

S-au descoperit insa cateva lucruri care pot dauna IQ-ului. Iata ce spun specialistii:

1. Mancarea tip fast-food scade IQ-ul copiilor cu varste mai mici de trei ani – cel putin astfel arata studiile realizate in ultimii ani. Nutritionistii recomanda diete bogate in vitamine si minerale, mai ales in ceea ce-i priveste pe cei mici.

2. Alaptatul la san poate duce la cresterea IQ-ului cu pana la 8 puncte. Tot studiile sunt cele care trag un semnal de alarma mamelor care se gandesc de doua ori inainte sa-si hraneasca la san bebelusii. Laptele matern poate creste IQ-ul copiilor cu pana la 8 puncte, afirma specialistii.

3. Vacantele prelungite afecteaza IQ-ul. Lipsa studiului si a unei educatii organizate in general duce la scaderea coeficientului de inteligenta. In Suedia, studentii care renunta la cursuri au, in medie, cu 1,8 puncte de inteligenta mai putin pentru fiecare an de studiu pe care il rateaza decat cei care urmeaza o facultate, iar mai tarziu, un masterat.

Totodata, un studiu realizat recent in Africa de Sud demonstreaza cum copiii care au intarziat sa mearga la scoala masoara cu aproape 5 puncte mai putin decat ceilalti scolari.

De asemenea, s-au observat scaderi ale IQ-ului la sfarsitul vacantei de vara, dupa o perioada prelungita de repaus, atat in cazul elevilor, cat si in cel al studentilor, noteaza Business Insider.

4. Persoanele cu un IQ mai scazut decat media (sub 75) sunt mai predispuse sa esueze, sa ajunga in inchisoare sau sa traiasca in saracie. Mai exact, probabilitatea ca acestia sa se confrunte cu diverse situatii problematice este de 88 ori mai mare decat in cazul persoanelor cu un coeficient de inteligenta mai mare de 110.

Un articol publicat recent in publicatia Psychological Science cita un studiu efectuat in 90 de tari, care sublinia urmatoarea concluzie: „Cei mai destepti oameni din lume (primii 5%) au o contributie serioasa asupra economiilor tarilor lor.”

5. Persoanele diagnosticate cu un IQ scazut sunt predispuse la acte suicidale.

6. Persoanele cu IQ mai mare de 115 pot urma orice profesie.

7. Oamenii care stiu ca au un IQ peste medie, sunt mai increzatori in ei si in fortele proprii.

8. Si creativitatea se masoara in testele de IQ.

In Romania, peste 200 de oameni au un coeficient de inteligenta de peste 132, nivel ce depaseste valoarea medie cuprinsa intre 90 si 110. Mai concret, 238 de romani. Ei sunt membrii unei societati fondate la Oxford (Regatul Unit) in `46, cu scopul de a gasi si reuni cei mai inteligenti oameni din lume, pentru a-i determina sa gaseasca solutiile problemelor esentiale cu care se confrunta omenirea.

La ora actuala, Mensa are in jur de 110.000 membri in peste 100 de tari, din care mai mult de 50.000 in Statele Unite si aproximativ 26.000 in Marea Britanie. Comparativ cu tarile vecine, precum Serbia, Ungaria si Bulgaria, numarul inteligentilor din Romania este mic. Vecinii au organizatii care depasesc 600 membri si care desfasoara activitati intelectuale in principalele orase.

Din Mensa Romania fac parte IT-isti (majoritatea covarsitoare), ingineri, medici, economisti, avocati, dar si artisti – chitaristi, pianisti, cantareti. Doar vreo 2-3 dintre inteligenti sunt din garda veche, fondata in anii `90, cei mai multi fiind admisi in urma testarilor organizate in ultimii ani. Desi 75% dintre membri sunt de sex masculin, reprezentantele sexului frumos se integreaza repede in organizatie si profita de pe urma acestui statut in viata profesionala.

Posted on November 27, 2011, in Others and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: