Carrier IQ – Intimitatea si libertatea de exprimare in era digitala

În 1876 a avut loc prima convorbire telefonică din lume, realizată de americanul Graham Bell cu ajutorul unor semnale electrice. Înainte de această invenţie, pentru a lua legătura cu o persoană aflată la mare depărtare singura soluţie era să apelezi la scrisori trimise la o anumită adresă. Nimeni nu putea şti unde eşti şi ce faci, cu excepţia persoanelor din anturajul tău. Intimitatea era aproape totală.În 2011 putem comunica cu orice altă persoană din orice colţ al globului prin telefonul mobil, prin programe de mesagerie instant şi chiar putem vedea chipul celeilalte persoane printr-o banală cameră web. Receptorul GPS al smartphone-ului din buzunar ne trădează poziţia exactă permanent, iar pe reţele de socializare povestim lucruri strict personale care ne identifică comportamentul şi caracterul. Intimitatea este aproape zero. (p.s. Revenim la conumisn?)

Acesta este contextul în care a izbucnit scandalul Carrier IQ la sfârşitul acestei săptămâni. Pe scurt, o companie americană numtă Carrier IQ colectează datele utilizatorilor de smartphone-uri Android, precum localizarea telefonului, istoricul apelurilor, aplicaţiile utilizate şi chiar conţinutul textelor scrise pe telefon, inclusiv SMS-uri şi datele de logare pe site-uri, pe care le furnizează operatorilor de telefonie, aflaţi în strânsă colaborare cu producătorii de smartphone-uri.

Iată doar două exemple:

  • Uniunea Europeană a impus o lege care prevede stocarea datelor referitoare la traficul de telecomunicaţii şi localizarea cetăţenilor. Concret, furnizorii de servicii sunt obligaţi prin lege să stocheze timp de şase luni, printre altele, toate apelurile telefonice, SMS-urile, site-urile de internet accesate şi localizarea prin GPS. Scopul oficial este prinderea infractorilor care săvârşesc fapte de natură penală. Comic sau nu, dintre cele 27 ţări membre UE, România şi Germania sunt singurele ţări care nu au adoptat încă această lege.
  • Statele Unite au semnat un act numit ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) care prevede, printre multe altele, că guvernul are dreptul să solicite furnizorilor de internet blocarea oricărui site care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Astfel, dacă încarci pe Youtube un clip care încalcă copyright-ul, guvernul SUA are dreptul să blocheze complet accesul la Youtube. Legea este suficient de ambiguă pentru a permite guvernului să închidă inclusiv site-uri care nu greşesc cu nimic şi să limiteze practic libertatea de exprimare

Posted on December 3, 2011, in Games, Others and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: