Ce se joaca lumea pe facebook

Facebook nu mai este de mult doar un loc unde poţi să vezi ce au mai făcut prietenii tăi si ce poze au mai postat.  Facebook este acum locul unde poţi să te destinzi cu un joc. În continuare vă voi prezenta câteva ce mi-au râmas în minte.

The Sims Social

Momentan unul dintre cele mai jucate jocuri de pe Facebook, The Sims Social a umplut, în luna August a acestui an, un gol ce părea să-l aştepte de mult. Jocuri de acest fel, în care socializarea umană poate fi quantificabilă şi folosită ca resursă pentru avansarea în joc, au existat de mult, dar nici un alt joc nu se potriveşte mai bine tiparului decât Sims. Aici pare foarte natural să ceri vecinului tău să te ajute să construieşti o cameră, sau să îţi împrumute nişte hârtie.

De asemenea, socializarea nu este forţată. Cel puţin, nu mereu. Să vă explic: eu nu am o listă imensă de prieteni pe Facebook. Da, recunosc acest lucru. Dar ştiu că sunt mulţi în aceeaşi situaţie, şi sunt sigur că ei mă vor întelege.  Atunci când joci un joc pe Facebook, de cele mai multe ori, vei fi nevoit să ceri ajutorul unui prieten.

Pe de o parte, nu e nici socializare adevărată, deoarece toate aceste cereri de ajutor au un text predefinit şi o căsuţă unde poţi să completezi un mesaj propriu, dar nu cunosc pe cineva care să facă asta. Pe de altă parte, probabil că e mai bine aşa. Nimeni nu cred că ar vrea să explice cum de are nevoie de încă o şinşila şi patru cuie ca să-şi construiască o cadă nouă.

MafiaWars 1 si 2

Mafia Wars este jocul de Facebook care a pornit totul. Lansat în 2008, jocul a continuat să câştige utilizatori până în vara anului 2010, când avea 45,5 milioane de jucători activi lunari. După această dată a văzut un oarecare declin.

Voi recunoaşte acum că nu am mai jucat MW (Mafia Wars) până să scriu acest articol. Am jucat jocuri asemănătoare, doar că nu pe Facebook. Aşadar, vă prezint o primă impresie a unui joc vechi de aproape 4 ani.

Ştiu că este un joc vechi şi că nu existau moduri mai bune de a face un joc de browser în acea vreme, dar acest joc m-a plictisit. Şi nu e din cauză că are o interfaţă bazată pe text – există foarte multe jocuri bazate pe text care sunt foarte bune – e din cauză ca nu există suficient de citit. Fără o poveste în spatele acţiunilor, acest joc se transformă într-un apăsat repetat pe un buton până cănd se umple o bară. Plictisitor.

Recunosc că partea cu luptele este un pic mai interesantă. Poate numai din cauză că ştiam că bat reprezentantul unei persoane reale într-un joc, dar e mai captivantă. Singura problemă acolo e că sunt mereu bătut de alte persoane care au mai multi prieteni ca mine (acum ce mă gândesc mai bine, partea asta e destul de realistă). Revenim iar la socializarea forţată. Nu e chiar aşa rea ca în Sims Social, deoarece poţi să continui jocul fără să te rogi de foarte mulţi oameni să te ajute. Vei fi cel mai slab jucător, dar cel puţin vei putea juca.

Cât despre MW 2, lansat recent şi care a spălat cât-de-cât onoarea predecesorului său (fiind în acest moment pe locul 14 din topul celor mai folosite aplicaţii), nu se pot spune foarte multe. Este Mafia Wars doar cu numele; nu a păstrat mai nimic de ceea ce avea primul. Este un amestec dintre mai multe moduri de joc utilizate de cei de la Zynga. Îţi poţi construi un oraş, poţi să te baţi cu alţi jucători într-un fel de arenă, şi poţi să faci misiuni, dar numai dacă ai prieteni.

Problema cu jocurile Zynga nu este socializarea forţată. Ceea ce mă deranjează pe mine este modul în care producătorii încearcă să monetizeze jocul. Acum a devenit o practică obişnuită în rândul jocurilor de Facebook; trebuie să plateşti bani reali pentru bunuri din joc. Dincolo de problema de echitate între jucătorii care joc foarte bine jocul şi cei care pur şi simplu plătesc, există şi o problemă mai adâncă, una morală: Majoritatea gamerilor (sau cei care urmăresc filme sau citesc cărţi) se joacă ca să scape de problemele şi inegalităţile vieţii reale. De ce să aducem inegalitatea şi problemele financiare, din lumea reală, în lumea jocului?

În final, ca să închei cu o notă mai puţin serioasă, Mafia Wars 2 are, totuşi, o coloană sonoră excelentă. Am lăsat-o să cânte în fundal în timp ce jucam MW 1.

Zombie Land

Zombie Lane

După dezamăgirea pe care am avut-o cu celebrul Mafia Wars, am decis să încerc altceva. Zombie Lane este prezentat ca fiind ceva diferit; un joc înscris în formatul jocurilor Zynga, doar că întors la 180 de grade. Reuşeşte într-o oarecare măsură. Deşi ecranul cu creearea personajului este o dezamăgire pentru un joc cu zombii (unde sunt accesoriile nebuneşti?), începutul este destul de amuzant. Nu stă pe gânduri; încă din prima clipă ai de ucis zombii şi de salvat non-zombii. Trebuie menţionat că, pentru un joc de ucis morţi vii, mecanica de luptă este atât de simplă încât devine anostă. Deşi interfaţa este una clasică, totul pare a fi o parodie, ceea ce face sa fie nu numai interesant, dar chiar şi amuzant în unele clipe.

Totuşi, odată ce trece elementul noutăţii, jocul se instalează intr-o oarecare rutină şi apelează la aceleaşi trucuri pe care l-am mai văzut de nenumărate ori în alte jocuri. Ba trebuie folosit X obiect de Y ori, ba trebuie adunate anumite lucruri. Desigur, aceste lucruri pot fi rezolvate şi dacă folosim cardul de credit, dar nu este neapărat necesar.

Goalunited VS Top Eleven

 

De cateva saptamani am devenit manager pentru 2 echipe de fotbal: Steaua Bucuresti pe goalunited.org si FC Extraterestrii in Top eleven pe Facebook. Asa ca m-am hotarat sa le fac o scurta prezentare prin comparatie.

Goalunited seamana foarte mult cu un campionat de fotbal. Meciurile sunt programte joia si duminica de obicei seara, in functie de liga, amicalele martea, iar meciul chiar dureaza 90 de minute. In top eleven ai meciuri in fiecare zi, la diferite ore, iar meciul dureaza doar cateva minute.

Si pentru ca vorbim de manageri, cei de la goalunited iti ofera acest sentiment. Poti negocia atat salariul cu angajatii cat si contractele cu sponsorul. In acest fel chiar te simti ca un manager pe goalunited, spre deosebire de topeleven unde esti mai mult antrenor pentru ca nu iti ofera posibilitatea de negociere.

Ar fi frumos ca dupa ce avansez in cariera pe goalunited sa pot castiga si din drepturi de media, asa cum pot castiga in top eleven, iar cand o sa am un stadion mai mare sa pot inchiria spatii publicitare, cum au avut cei de la top eleven pana luna trecuta.

Din punctul de vedere al realizarii jocului cei de la goalunited au o abordare mai serioasa. Nu ofera bonusuri daca te uiti la meci. In top eleven primesti vacante, tratamente sau masaje pentru jucatori daca privesti meciul in direct, daca faci schimbari, sau daca esti fair play si nu primesti cartonase, etc.

Si daca tot am amintit de schimbari e ceva ce nu imi place la goalunited si aici primesc o bila neagra. In timpul meciului nu poti face schimbari. Nici de jucatori, nici de tactica, nici de asezare in teren, spre deosebire de top eleven, unde desi meciul dureaza cateva minute poti face toate aceste chestii.

Spre exemplu, in meciul amical de aseara cu FC Gloaba din goalunited, un fundas a primit cartonasul rosu. Am fost fortat sa joc 2-4-3, pentru ca nu am putut sa scot un atacant si sa bag un fundas. Acum pe bune..asta e asezare in teren? Este chiar enervant. Bineinteles ca am pierdut meciul si chair daca a fost doar un amical m-a deranjat.

Lasand la o parte acest inconvenient cei de la goalunited sunt de departe mult mai profesionisti. Trebuie sa mai precizez ca in top eleven pentru transferuri iti trebuie jetoane, pe care le primesti din drepturile media, ca sa poti negocia pentru jucatori. Fiecare oferta te costa o moneda, dezavantaj care nu exista in goalunited.

Cam atat am avut de spus despre fiecare. In cazul in care am omis ceva, ii rog pe managerii care sesizeaza sa ma completeze. Daca v-am trezit atentia cu unul dintre ele ne vedem pe stadion. Ma retrag pentru ca trebuie sa ii bag pe baieti la antrenamente.

FIFA Superstars

Am vrut să încerc şi un joc cu sporturi. Nimic nu este mai popular decât fotbalul, şi nimeni nu produce mai multe jocuri de fotbal pe bandă rulantă decât EA Sports. Aşadar, iată FIFA Superstars. Acest joc îşi pierde mult din farmecul pe care l-ar avea în mod normal, dacă ar fi fost jucat de un fan al fotbalului. Eu nu urmăresc nici un sport atât de des încat pot fi considerat un cunoscător, şi în special nu fotbal. Presupun că este destul de interesant să îţi vezi jucătorii preferaţi cum joacă în propria echipă, dar pentru mine nu reprezintă decât nişte numere.

Cu toate acestea, jocul are un oarecare farmec. Alegerea jucătorilor, antrenarea lor, participatul la meciuri cu echipa proprie şi experienţa de a-ţi vedea echipa cum evoluează este destul de inedită. Este destul de dezamăgitor să nu vezi nici o parte grafică a meciurilor şi nici textul curgător, care se pare că ar fi un mod plin de suspans de a arăta evoluţia jocului, nu prea ajută.

Jocul avansează destul de greu dacă nu plăteşti pentru transferuri mai bune, dar nu este imposibil de jucat fără a scoate cardul de credit.

Puzzle Pirates

În final, am vrut să prezint şi ceva pentru amatorii de jocuri puzzle. De mult cunoşteam jocul Puzzle Pirates, aşa că l-am căutat întamplator, gândindu-mă că s-ar potrivi cu platforma Facebook-ului. Iată că l-am găsit.

În Puzzle Pirates joci rolul unui pirat care face lucruri de pirat precum: navigatul, băutul, duelatul şi luptatul prin baruri. Doar că aceste lucruri sunt executate prin intermediul unor puzzle-uri. Sistemul este destul de ingenios şi înseamnă că prezintă o varietate destul de mare de puzzle-uri. De asemenea, ce are în plus pe lângă celelalte jocuri de acest fel este faptul că există un scop pentru care rezolvi aceste mini-jocuri. De exemplu, atunci când nava pe care eşti se intersectează cu alta şi se trece la lupta corp-la-corp, puzzle-ul ce trebuie făcut afectează rezultatul luptei.

Puzzle PiratesApoape că îmi este ruşine să recunosc că îmi place.

Ingeniozitatea sistemului se vede în special atunci când un astfel de mini-joc te pune împotriva unui alt jucător. Succesul celuilalt îngreunează puzzelul pentru tine şi invers. Astfel, nu se mai rezolvă aceste enigme doar pentru punctaj şi oferă o satisfacţie mult mai mare.

Evoluţia personajului este, de asemenea, foarte captivantă. Pe lângă faptul că poţi trece de la omul care scurge apa din interiorul bărcii la căpitan de navă, îţi poţi cumpăra haine noi sau mobilă pentru propria casă.

Poţi să intri în diferite clădiri şi să te duelezi sau să joci poker cu alţi jucători pentru bani, dar modul principal de joc este acela în care te angajezi temporar (sau permanent) în echipajul unei nave, unde vei avea diferite atribuţii.

Singura problemă, dacă se poate spune aşa, este aceea că, datorită numărului mărit de jucători, nu mai există funcţia de a te plimba cu libertate prin lumea viruală. Dar acest lucru este doar un impediment minor.

În final, plasez acest joc în vărful listei mele deoarece nu se foloseşte de nici un truc pentru socializare forţată. Dacă vă plac piraţii şi jocurile cu puzzeluri, va recomand acest joc din toată inima.

:]

Posted on December 3, 2011, in Games. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: