Cum influenteaza muzica, viata in adolescenta

Muzica a aparut inca de pe vremea in care doar animalele existau pe pamant. Se presupune ca acestea foloseau o un fel de muzica pentru a comunica intre ele, cum este de exemplu ciripitul pasarelelor.

Cercetatorii presupun ca si omul preistoric folosea, ca mijloc de comunicare, muzica, primele instrumente fiind probabil fluiere confectionate din oasele animalelor. Dar, pe masura ce oamenii au evoluat, a evoluat si aceasta, devenind mult mai complexa.

In prezent, muzica joaca un rol foarte important, aparand in viata noastra nu doar ca forma de distractie, de relaxare, ci si ca forma de exprimare a propriei personalitati.

Cu totii ascultam muzica si ne plac anumite genuri de muzica, insa nu realizam cat de mult aceasta face parte din viata noastra. Majoritatea influentelor se resimt in randul adolescentilor. Acestia, aflandu-se in perioada in care corpul sufera schimbari atat de ordin fiziologic, cat si psihologic, sunt mult mai vulnerabili si mai influentabili de orice factor social.

Si cum in zilele noastre muzica joaca un rol important in societate, multi dintre tineri au inceput sa se identifice cu muzica ce o asculta, lucru ce a dus insa la o catalogare a acestora( rockeri, manelisti, rapperi, emo, etc.).

Partea cea mai rea este ca s-a ajuns la un fel de “rasism” in muzica, adolescentii dandu-i la o parte pe cei care nu asculta acelasi gen de muzica, ca si ei, sau chiar sa ii urasca pe acestia. Au existat numeroase cazuri, in special intre rockeri si manelisti, in care acestia s-au atacat cu cutite ori s-au luat la bataie, doar pentru simplu fapt ca apartineau unor “tabere diferite”.

Un alt mod de influenta in comportament ar fi faptul ca, tinerii, ascultand melodii cu mesaj negativ sau triste, cum sunt in special cele rock, dar si alte genuri(mai nou Emo), se desprind de realitate si incep sa isi formeze o lume a lor, se izoleaza de lumea reala, si considera ca nimeni nu ii intelege, doar in muzica gasindu-si consolarea.

Ei nu isi dau seama insa, ca de fapt este opusul. Chiar muzica pe care o asculta le face rau si ii deprima, existand unele cazuri in care adolescentii ajung sa isi ia propria viata.

Am sa dau mai jos ca exmplu niste versuri care pot afecta psihicul unui adolescent:
Aceasta lume este un loc crud
Si am fost aici doar pentru a pierde
….
Aceasta viata nu merita traita

Baby, alatura-mi-te in moarte
HIM – Baby, join me in death

Parintii care observa anumite schimbari in starea emotionala a copiilor ar trebui sa comunice cu ei si sa incerece sa le explice pana in ce masura este bine sa te lasi influentat de aceste mesaje.

Trebuie sa stim ce melodii ne ajuta sa ne simtim bine cu adevarat si sa tinem minte ca muzica trebuie sa fie un mijloc de relaxare si nu de intristare. Mai bine ascultam o melodie vesela, care de binedispune si atunci cu siguranta ne vom simti mai fericiti, macar pentru o clipa.

Posted on December 4, 2011, in News and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. You need to be a part of a contest for one of the highest quality sites on the net. I am going to recommend this website!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: